Moje przepisy


Tarta malinowo-bananowa

Dzisiaj postanowiłam wypróbować nowy przepis, który wpadł mi w ręce, a mianowicie na tartę bananowo-malinową. Wyszła przepyszna :) Jeśli będziecie mieć chwilkę czasu i chęci, wypróbujcie przepis, smak wspaniały !

Składniki:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 banany
- 400g mrożonych malin
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 50g cukru pudru
- 150g masła
- 250g mąki
- 70g cukru
- 1 jajko
- garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę.Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Banany pokrój w plasterki. Maliny razem z cukrem umieść na patelni, gdy owoce puszczą sok odlej go do szklanki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z powrotem przelej na patelnię. Podgrzewaj aż owocowa masa zgęstnieje. Na podpieczony spód ( już bez warstwy grochu ) wysyp migdały, ułóż banany i przykryj je malinami. Z wierzchu tartę możesz udekorować kawałkami ciasta pociętymi w cienkie paski (efekt kratownicy). Zapiekaj około 20-25 minut, podawaj z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz